Sum Rekini ( Panga ) czyli to co jemy zamiast Kapia

Atlas tworzony przez użytkowników, unikalne opisy, własne zdjęcia
Awatar użytkownika
MarGaw
Posty: 43
Rejestracja: 9 mar 2013, o 22:10
GG: 7800040
Lokalizacja: Radom, Sadków-Lotnisko

Sum Rekini ( Panga ) czyli to co jemy zamiast Kapia

Postautor: MarGaw » 1 mar 2014, o 09:19

Sum rekini – Pangasius hypophthalmus (sutchi). Boki ciała ma lśniąco srebrne z kilkoma szerokimi, podłużnymi granatowo czarnymi, połyskującymi pasami. Wyróżnia się walcowatym, wydłużonym kształtem z charakterystyczną szeroką, tępo zakończoną głową. Swoją polską nazwę zawdzięcza wysokiej sterczącej płetwie grzbietowej. Młode wraz z wiekiem tracą odrobinę na atrakcyjności. Jest uznawany za gatunek płochliwy i nerwowy. Gdy czują zagrożenie potrafią paść na dno i udawać martwe. Ich piękno uwidacznia się dopiero w większym stadzie.
Pochodzenie
Południowo-wschodnia Azja, a dokładnie wody Mekongu, Chao Phraya oraz dorzecze Mekongu. Sum rekini do wielu zbiorników wodnych został wprowadzony sztucznie.
Sum rekini sprzedawany w Europie do celów konsumpcyjnych, pochodzący z hodowli w Wietnamie, spożywany przez dłuższy czas może być szkodliwy dla zdrowia[4]. Szczególnie nie powinny go spożywać kobiety w ciąży, ponieważ aby ryby rozmnażały się w sztucznych warunkach, podawany jest im hormon gonadotropina kosmówkowa lub Ovaprim[5].
W opinii Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA wartość odżywcza tych ryb budzi zastrzeżenia naukowców, ze względu na metody hodowlane stosowane w produkcji (duże zagęszczenie ryb w często zanieczyszczonych akwenach, stosowanie w hodowli antybiotyków, środków bakteriobójczych, hormonów itp.). Poza tym mięso pangi, w porównaniu z rybami morskimi czy karpiem i pstrągiem, zawiera minimalne ilości cenionych przez dietetyków składników[6]. W tym samym opracowaniu stwierdzono, że spadek cen filetów suma rekiniego spowodowany jest obniżeniem jakości oferowanego surowca.
Mięso suma rekiniego charakteryzuje się niską zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Suma kwasów EPA i DHA (omega-3) w 100 g mięsa tej ryby wynosi 0,05 g[7], a witaminy E 0,11 mg/kg masy ciała[6].
Długość
W akwariach zazwyczaj około 5-10 cm, natomiast w warunkach naturalnych największy złowiony okaz liczył około 130 cm długości i ponad 15 kg wagi. W dużych wystawowych zbiornikach mogą osiągnąć nawet 40 cm długości. Szczególnie dobre są pokarmy zawierające spirulinę. Dużym problemem jest to, że zjadają tylko pokarm, który opadający na dno przy ich pysku. Pokarm leżący na dnie nie zostanie zjedzony.
Odżywianie
Jest gatunkiem wszystkożernym, który zjada zarówno pokarm pochodzenia roślinnego, jak również zwierzęcego. Zazwyczaj podajemy In pokarmy takie jak np.: rureczniki, skrobane chude mięso, mrożone i żywe larwy mchówek, mrożony szpinak, kawałki liści sałaty, pokarmy płatkowane, w tabletkach i granulkach.
Temperatura
22-26 C.
Warunki hodowlane
Są rybami zgodnymi i towarzyskimi, toteż mogą być hodowane z innymi dużymi rybami. Ze względu na dużą płochliwość zbiornik powinien stać w spokojnym miejscu. Ponadto musi on być bardzo duży, ponieważ gatunek ten jest dosyć ruchliwy oraz osiąga pokaźne rozmiary. W mniejszych karłowacieją oraz stają się apatyczne. Nakrywamy go szybą z uwagi na fakt, że mogą próbować z niego wyskakiwać. Woda musi być intensywnie filtrowana oraz napowietrzana. Ryby te lubią jak jest ona w delikatnym ruchu. Oświetlenie nie powinno być zbyt silne. Za podłoże może posłużyć drobny lub grubszy żwir, piasek lub małe kamienie. Oczywiście musi ono być również dostosowane do preferencji uprawianych w akwarium roślin. Do dekoracji możemy użyć większych kawałków korzeni i drewna, płaskich kamieni i otoczaków. Zastosowane w akwarium rośliny powinny być większe i odporne na skubanie. Parametry wody: odczyn zbliżony do obojętnego (pH 6,5-7,5), miękka do średnio twardej (3-12 n) oraz czysta. Raz w tygodniu dokonujemy podmiany około 20% wody, ponieważ produkują dosyć duże ilości metabolitów.
Rozmnażanie
W akwarium nie udało się rozmnożyć suma rekiniego. W Azji jest rozmnażany sztucznie w celach konsumpcyjnych.

Wróć do „Atlas ryb akwariowych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość