Naświetlacz

Dowiedz się czegoś na temat sprzętu do twojego akwarium.
Awatar użytkownika
Garry
Administrator
Posty: 2278
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:21
GG: 4661042
Lokalizacja: Radom/ Gołębiów
Kontaktowanie:

Re: Naświetlacz

Postautor: Garry » 8 gru 2015, o 22:40

slajdolot pisze:Ten "transformator" to fachowo nazywa się driver. Jest to rodzaj przetwornicy.


Fachowo to ja przetłumaczyłem słowo driver na sterownik :P w końcu to polska kraina ;)
Obecny litraż, coś koło 2000L. Ale to chyba nie ostatnie słowo :) http://www.garrarufa.strefa.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
slajdolot
Moderator
Posty: 911
Rejestracja: 12 kwie 2013, o 13:16
GG: 1387485
Lokalizacja: Radom-Młodzianów/Huta Mazowszańska

Re: Naświetlacz

Postautor: slajdolot » 8 gru 2015, o 23:23

A od kiedy ty taki poliglota ;)
SQ5PGM - 145,425MHz, 438,925MHz-SR5RA
Instalacje elektryczne,stelaże pod akwaria oraz konstrukcje stalowe.
https://www.facebook.com/Trabant-11-Uni ... 820955410/

Awatar użytkownika
Garry
Administrator
Posty: 2278
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:21
GG: 4661042
Lokalizacja: Radom/ Gołębiów
Kontaktowanie:

Re: Naświetlacz

Postautor: Garry » 8 gru 2015, o 23:32

Od tera :)
Obecny litraż, coś koło 2000L. Ale to chyba nie ostatnie słowo :) http://www.garrarufa.strefa.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
Benek
Posty: 33
Rejestracja: 20 sie 2013, o 14:40
GG: 3002819

Re: Naświetlacz

Postautor: Benek » 9 gru 2015, o 09:43

Próbowałem dojść jakie są różnice w oferowanych na allegro naświetlaczach(no bo ich przecież nikt nie da mi rozkręcić ?! :) ) i powiem Wam ze poza obudową tak na dobra sprawe niczym się nie różnią :| Zobaczcie:
http://allegro.pl/naswietlacz-halogen-l ... 12818.html
http://allegro.pl/halogen-lampa-naswiet ... 68804.html
http://allegro.pl/gratis-wytrzymaly-hal ... 82092.html
...Ale znalazłem inny :) niby właś. techn. te same , ale generalnie jest "grubszy " : http://allegro.pl/naswietlacz-reflektor ... 08250.html czy to oznacza ze ma transformator/sterownik vel driver ;) ?

Powiedzcie mi jeszcze jedno(może się ktoś orientuje?!):co oznaczają symbole IP 65 , IP 66 oraz czy kupować naświetlacz z jedna diodą czy z wieloma ?

Awatar użytkownika
Piotrek
Posty: 565
Rejestracja: 7 sty 2013, o 11:59
Lokalizacja: Radom / Obozisko

Re: Naświetlacz

Postautor: Piotrek » 9 gru 2015, o 10:10

Niestety Chińczycy nie przejmują się zbytnio parametrami. U nich jeżeli mylą się o 20% w stosunku do karty katalogowej to już jest niezły produkt. A dlaczego? Bo my to i tak łykamy ze względu na ceny. Dobry produkt z parametrami sprawdzanymi we własnym laboratorium to np. taki. To jest Polska firma z fabryką w Polsce. Stosuję ich taśmy led i zrobione na tych samych ledach co chińskie świecą znacząco jaśniej (widać gołym okiem).

http://sklep.neonica.pl/category/halogeny-led

IP to stopień ochrony przed pyleniem i wilgocią (pierwsza cyfra - pyły, druga wilgoć). Zeby mieć odporność na któtkie zanużenie to IP67 jest potrzebne (moim zdaniem minimum dla zachowania pełnej żywotności elektroniki w środowisku o dużej wilgotności). Aquael i wielu producentów robi oświetlenie w IP 68. Może Ci wpaść do wody, wyjmiesz na drugi dzień i jest ok.

Awatar użytkownika
slajdolot
Moderator
Posty: 911
Rejestracja: 12 kwie 2013, o 13:16
GG: 1387485
Lokalizacja: Radom-Młodzianów/Huta Mazowszańska

Re: Naświetlacz

Postautor: slajdolot » 9 gru 2015, o 11:38

Ostatnio pan na giełdzie w słomczynie strasznie mnie zaintrygował podłączając dwa pozornie identyczne naświetlacze 30W pod miernik poboru mocy. Pierwszy za ok 50zł pobierał ok 18W natomiast drugi za ok 80zł powierał jakieś 35W. Czyli cena może być wykładnikiem jakości. Idąc tym tropem sprawdziłem halogeny zainstalowane u mnie i trzy sztuki 30W każdy pobierają w sumie ok 65W.
SQ5PGM - 145,425MHz, 438,925MHz-SR5RA
Instalacje elektryczne,stelaże pod akwaria oraz konstrukcje stalowe.
https://www.facebook.com/Trabant-11-Uni ... 820955410/

Awatar użytkownika
Benek
Posty: 33
Rejestracja: 20 sie 2013, o 14:40
GG: 3002819

Re: Naświetlacz

Postautor: Benek » 9 gru 2015, o 12:09

... I teraz bądź mądry i wybierz dobry . Tani, dobry.. i z niskim poborem

Awatar użytkownika
Piotrek
Posty: 565
Rejestracja: 7 sty 2013, o 11:59
Lokalizacja: Radom / Obozisko

Re: Naświetlacz

Postautor: Piotrek » 9 gru 2015, o 12:25

Z tym niskim poborem mocy to bym nie przesadzał. On ma być taki jak zadeklarowany i najlepiej w 90% wykorzystany przez diodę LED. Można spotkać takie naświetlacze, które pobierają niby odpowiednią moc, ale znaczna część jest tracona w zasilaczu/driverze.

Awatar użytkownika
Garry
Administrator
Posty: 2278
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:21
GG: 4661042
Lokalizacja: Radom/ Gołębiów
Kontaktowanie:

Re: Naświetlacz

Postautor: Garry » 10 gru 2015, o 19:49

Benek specjalnie dla Ciebie ( 90% ) , dla potomnych ( 9% ) i dla mnie ( 1% :) ) zdobyłem ten naświetlacz bez drivera.
I oto jak to wygląda. Ale coś odkryłem co może pomóc wszystkim przy wyborze naświetlacza.

Na zdjęciu nr3 widać jakim źródłem prądu jest zasilana dioda. Widać tu zakres 85-265V, zapewne te z dirverami będą mieć informację o zasilaniu 12V.
Czekam tu na potwierdzenie slaja lub kogoś innego który posiada naświetlacz z driverem.



Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obecny litraż, coś koło 2000L. Ale to chyba nie ostatnie słowo :) http://www.garrarufa.strefa.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
Benek
Posty: 33
Rejestracja: 20 sie 2013, o 14:40
GG: 3002819

Re: Naświetlacz

Postautor: Benek » 11 gru 2015, o 09:55

Garry :) Podziękował :) :piwo: im więcej informacji tym lepszy wybór :)
Nie wiem czy zauważyłeś, ale napięcie zasilania jest 85~265V a w tych oferowanych jest ~230V - może to nie istotne, ale...?!?
A jak z ilością ledów? 1 czy kilka?


Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość