Sterownik do Akwarium Słodkowodnego

Czyli zrób to sam. Jeśli zrobiłeś coś ciekawego do swojego akwarium pochwal się tym i pomóż innym.
Awatar użytkownika
slajdolot
Moderator
Posty: 911
Rejestracja: 12 kwie 2013, o 13:16
GG: 1387485
Lokalizacja: Radom-Młodzianów/Huta Mazowszańska

Re: Sterownik do Akwarium Słodkowodnego

Postautor: slajdolot » 20 mar 2017, o 21:09

A ja za swoje dałem 60zł i działają od trzech lat bez zarzutu ;)
SQ5PGM - 145,425MHz, 438,925MHz-SR5RA
Instalacje elektryczne,stelaże pod akwaria oraz konstrukcje stalowe.
https://www.facebook.com/Trabant-11-Uni ... 820955410/

Awatar użytkownika
Wigon
Webmaster
Posty: 1545
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:04
GG: 12063512
Opis akwarium: http://akwarium.radomskie.eu/viewtopic. ... 7086#p7086
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Kontaktowanie:

Re: Sterownik do Akwarium Słodkowodnego

Postautor: Wigon » 21 mar 2017, o 18:07

A ja się pytam po .... "dzwonek" drążyć temat? Ktoś chce zbudować sterownik, to buduje sterownik. Jakbym chciał programator czasowy, to kupiłbym (w moim przypadku) z LCD i po kłopocie. Czekam na relacje z budowy. :ugeek:
#ityle

Awatar użytkownika
Garry
Administrator
Posty: 2274
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:21
GG: 4661042
Lokalizacja: Radom/ Gołębiów
Kontaktowanie:

Re: Sterownik do Akwarium Słodkowodnego

Postautor: Garry » 21 mar 2017, o 20:42

A po taki dzwonek iż chłopina się namęczy wyjdzie mu 300zł lub więcej żeby się opłacało i sprzeda 1szt, jak sprzeda bo nie ma marki. Chyba że robi dla fanu wtedy koszty się nie liczą i dyskusja w ogóle nie potrzebna.
Ja też zrobiłem panel słoneczny od podstaw, i w sumie koszt podobny w zakupie, może 20% taniej wyszło. Radocha że zrobiłem i działa BEZCENNE.
Ale gdybym chciał sprzedawać, nie zarobiłbym złotówki.
Obecny litraż, coś koło 2000L. Ale to chyba nie ostatnie słowo :) http://www.garrarufa.strefa.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
slajdolot
Moderator
Posty: 911
Rejestracja: 12 kwie 2013, o 13:16
GG: 1387485
Lokalizacja: Radom-Młodzianów/Huta Mazowszańska

Re: Sterownik do Akwarium Słodkowodnego

Postautor: slajdolot » 21 mar 2017, o 22:00

Dyskutować zawsze warto. Najlepiej jakby to była dyskusja konstruktywna ;) Ja postaram się pomóc bo sam jestem zainteresowany takim sterownikiem. Sam kiedyś miałem posiedzieć nad taką konstrukcją ale niestety czasu brak. Myślałem sterowniku światła i temperatury grzanie/chłodzenie(krewetki nie lubią za ciepło a w lato na poddaszu temperatura trochę wariuje). Dla ludzi mających regał można zrobić np. kilka kanałów do sterowania temperaturą. Przy dzisiejszych procesorach (nawet nie wielkich) nie jest to problem.
SQ5PGM - 145,425MHz, 438,925MHz-SR5RA
Instalacje elektryczne,stelaże pod akwaria oraz konstrukcje stalowe.
https://www.facebook.com/Trabant-11-Uni ... 820955410/


Wróć do „DIY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość