Jakie podłoże

Jakie podłoże może być stosowane w akwarium.
Awatar użytkownika
mkropka
Moderator
Posty: 309
Rejestracja: 18 sie 2013, o 20:37
Opis akwarium: http://akwarium.radomskie.eu/viewtopic. ... 7115#p7115

Re: Jakie podłoże

Postautor: mkropka » 18 sty 2016, o 17:06

Piasek z atestem też powinien być ok.

Awatar użytkownika
slajdolot
Moderator
Posty: 911
Rejestracja: 12 kwie 2013, o 13:16
GG: 1387485
Lokalizacja: Radom-Młodzianów/Huta Mazowszańska

Re: Jakie podłoże

Postautor: slajdolot » 18 sty 2016, o 21:15

Ja mam żwir z kopalni z Sołtykowa oraz piasek kwarcowy (budowlany) z olx.
SQ5PGM - 145,425MHz, 438,925MHz-SR5RA
Instalacje elektryczne,stelaże pod akwaria oraz konstrukcje stalowe.
https://www.facebook.com/Trabant-11-Uni ... 820955410/

Awatar użytkownika
Garry
Administrator
Posty: 2274
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:21
GG: 4661042
Lokalizacja: Radom/ Gołębiów
Kontaktowanie:

Re: Jakie podłoże

Postautor: Garry » 18 sty 2016, o 21:54

Ja również mam tylko żwir z kopalni.
Obecny litraż, coś koło 2000L. Ale to chyba nie ostatnie słowo :) http://www.garrarufa.strefa.pl

Obrazek

americano
Posty: 6
Rejestracja: 20 cze 2016, o 13:57

Re: Jakie podłoże

Postautor: americano » 22 cze 2016, o 11:22

Warto w ogóle zamawiać piasek przez internet? Czy taki zwykły budowlany wystarczy? Nie chodzi mi o kwestię estetyczną tylko o właściwości

Awatar użytkownika
Garry
Administrator
Posty: 2274
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:21
GG: 4661042
Lokalizacja: Radom/ Gołębiów
Kontaktowanie:

Re: Jakie podłoże

Postautor: Garry » 22 cze 2016, o 16:00

Jeżeli chodzi o właściwości to nie warto. Będzie to samo. A o zapewnieniu na opakowaniu "płukany" można zapomnieć. I taki zdobyty i taki kupiony trzeba płukać.
Obecny litraż, coś koło 2000L. Ale to chyba nie ostatnie słowo :) http://www.garrarufa.strefa.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
slajdolot
Moderator
Posty: 911
Rejestracja: 12 kwie 2013, o 13:16
GG: 1387485
Lokalizacja: Radom-Młodzianów/Huta Mazowszańska

Re: Jakie podłoże

Postautor: slajdolot » 22 cze 2016, o 21:09

Jeżeli kupisz w markecie czy zamówisz z netu ewentualnie pojedziesz na kopalnię to i tak musisz płukać. Coś o tym wiem. Piasek kwarcowy w ilości 50l oraz żwir z kopalni w podobnej ilości płukałem w sumie ok 3 dni. Ramiona mnie napierniczały ale za to dłonie jak po profesjonalnym pilingu u kosmetyczki ;)
SQ5PGM - 145,425MHz, 438,925MHz-SR5RA
Instalacje elektryczne,stelaże pod akwaria oraz konstrukcje stalowe.
https://www.facebook.com/Trabant-11-Uni ... 820955410/

Awatar użytkownika
Garry
Administrator
Posty: 2274
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:21
GG: 4661042
Lokalizacja: Radom/ Gołębiów
Kontaktowanie:

Re: Jakie podłoże

Postautor: Garry » 23 cze 2016, o 16:14

A bo płukać to trzeba "umić". Węża od wody wciskamy do dna, przymocowujemy do krawędzi wiarda i puszczamy lekko wodę. I samo się zrobi. Opcja piach i żwirek przetestowana tym sposobem. Tyle że piach dłużej.
Obecny litraż, coś koło 2000L. Ale to chyba nie ostatnie słowo :) http://www.garrarufa.strefa.pl

Obrazek


Wróć do „Podłoże”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość