Retro podłoże do holendra

Jakie podłoże może być stosowane w akwarium.
Awatar użytkownika
Deep
Posty: 527
Rejestracja: 24 mar 2013, o 23:03
GG: 940880

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: Deep » 30 mar 2013, o 11:24

Dokładnie,ten w kwiaciarni ma ziemię więc taki to mam w domu a ja potrzebuje sam torf.

Awatar użytkownika
gutek
Posty: 638
Rejestracja: 15 sty 2013, o 23:25
GG: 4119316
Opis akwarium: http://akwarium.radomskie.eu/viewtopic. ... =923#p7474
Lokalizacja: Pionki

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: gutek » 30 mar 2013, o 11:45

Poszukaj w sklepie ogrodniczym z prawdziwego zdarzenia. Na pewno znajdziesz, jak nie to łopata i do lasu. Tylko kop na dużej głębokości.
obrazek w podpisie

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 600
Rejestracja: 22 lut 2013, o 15:37
GG: 0
Lokalizacja: Radom / Michałów

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: Zibi » 30 mar 2013, o 11:50

dobry ogrodniczy jest na Warszawskiej, jadąc z miasta w kierunku ronda warszawskiego to po prawej stronie.

Awatar użytkownika
aquabreeder
Posty: 267
Rejestracja: 11 lut 2013, o 10:19
GG: 3590897

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: aquabreeder » 30 mar 2013, o 17:02

Zgadza się , ciężko jest zdobyć ten czysty torf bo z reguły i w ogrodniczych to jak go mają to są worki po 80litrów
Teoria, teorią , ale praktyka czyni mistrza.

Awatar użytkownika
aquabreeder
Posty: 267
Rejestracja: 11 lut 2013, o 10:19
GG: 3590897

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: aquabreeder » 20 kwie 2013, o 08:50

Dla zainteresowanych torfem nabyłem w Rajcu Szlacheckim w ogrodniczym na zakręcie 60 litrów torfu wysokiego po przesianiu przez skrzynkę na owoce pozostają same czyste włókna.
Cena 13zł worek
Teoria, teorią , ale praktyka czyni mistrza.

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 283
Rejestracja: 10 gru 2012, o 13:09
GG: 6198106
Lokalizacja: Radom/Akademickie

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: Robert » 20 kwie 2013, o 11:32

Zibi pisze:dobry ogrodniczy jest na Warszawskiej, jadąc z miasta w kierunku ronda warszawskiego to po prawej stronie.

jest też po lewej stronie na ul. Klejowej i bardziej ten polecam bo ma lepsze ceny

Awatar użytkownika
marcins88
Posty: 132
Rejestracja: 23 mar 2013, o 15:23
GG: 46499823
Lokalizacja: Zwoleń

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: marcins88 » 3 maja 2013, o 10:58

A jak sprawa się przedstawia z takim podłożem jak aquabreeder opisał jeśli będą świderki w zbiorniku? Chodzi mi głównie o to czy jak będą kopać w podłożu to nie "wyciągną" tej ziemi na wierzch i np woda nie zacznie się brudzić? Sam się przymierzam to zrobienia takiego podłoża i zastanawiam się czy może np tą ziemię włożyć do worka z jakiegoś materiału czy tam firanki :) żeby się nic nie "pyliło" albo brudziło? czy raczej to nie ma sensu bo rośliny mogą wrosnąć korzonkami w materiał i będzie problem z przesadzaniem?
Prowadzę firmę remontowo-budowlaną, służę pomocą :)

Awatar użytkownika
Garry
Administrator
Posty: 2274
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:21
GG: 4661042
Lokalizacja: Radom/ Gołębiów
Kontaktowanie:

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: Garry » 3 maja 2013, o 11:17

marcins88 luknij na krewetkarium Sławka, opisał fajny sposób nawożenia bez brudzenia
Obecny litraż, coś koło 2000L. Ale to chyba nie ostatnie słowo :) http://www.garrarufa.strefa.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
marcins88
Posty: 132
Rejestracja: 23 mar 2013, o 15:23
GG: 46499823
Lokalizacja: Zwoleń

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: marcins88 » 3 maja 2013, o 11:25

Obserwuję właśnie też zbiornik Sławka i tak się zastanawiam które podłoże wybrać... Sławek napisał że kulki trzeba mniej więcej co 2 miesiące podawać nowe a tu jak już sypnę takiej ziemi to nic więcej bardzo się nie robi chyba ;) w każdym bądź razie jeszcze szukam wszystkich za i przeciw :)
Prowadzę firmę remontowo-budowlaną, służę pomocą :)

Awatar użytkownika
aquabreeder
Posty: 267
Rejestracja: 11 lut 2013, o 10:19
GG: 3590897

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: aquabreeder » 3 maja 2013, o 15:37

marcins88 pisze:A jak sprawa się przedstawia z takim podłożem jak aquabreeder opisał jeśli będą świderki w zbiorniku? Chodzi mi głównie o to czy jak będą kopać w podłożu to nie "wyciągną" tej ziemi na wierzch i np woda nie zacznie się brudzić? Sam się przymierzam to zrobienia takiego podłoża i zastanawiam się czy może np tą ziemię włożyć do worka z jakiegoś materiału czy tam firanki :) żeby się nic nie "pyliło" albo brudziło? czy raczej to nie ma sensu bo rośliny mogą wrosnąć korzonkami w materiał i będzie problem z przesadzaniem?

Świderki żaden problem wręcz wskazane żeby były , a jak piszemy o torfie , glinie i żwirze to nie pisz że to ziemia, inaczej zachowa się podłoże a inaczej ziemia , może być tylko problem z wyrwaniem roślin ukorzenionych to trzeba robić bardzo ostrożnie, a nawet jak powstanie mała mgiełka z gliny to po chwili się wchłonie.
Własnie 2 tygodnie temu zrobiłem swojego 2metrowca na tym podłożu jak dojrzeje to będą i fotki.
Teoria, teorią , ale praktyka czyni mistrza.


Wróć do „Podłoże”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość