Retro podłoże do holendra

Jakie podłoże może być stosowane w akwarium.
Awatar użytkownika
marcins88
Posty: 132
Rejestracja: 23 mar 2013, o 15:23
GG: 46499823
Lokalizacja: Zwoleń

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: marcins88 » 3 maja 2013, o 21:36

Racja racja ziemia a Twój mix to nie to samo oczywiście :) mam pytanie jeszcze o glinę... tzn czy używasz zwykłej ukopanej takiej pomarańczowej czy np kupić lepiej w wędkarskim? I czy jest sens mieszania tych wszystkich składników jeszcze dodatkowo z ziemią czy raczej nie ma co tyle kombinować? W takim zbiorniku normalnie się nawozi jeśli jest sporo roślin czy jakoś w mniejszym stopinu? :)
Prowadzę firmę remontowo-budowlaną, służę pomocą :)

Awatar użytkownika
aquabreeder
Posty: 267
Rejestracja: 11 lut 2013, o 10:19
GG: 3590897

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: aquabreeder » 4 maja 2013, o 14:07

A z nawożeniem to zależy jakie chcesz mieć przyrosty, ja po ostatnich przypadkach to poza dwutlenkiem i żelazem nie podaję nic. a glina może być i ta szara jak jest mokra tylko trzeba ją wysuszyć i zmielić bo caly proces przygotowania podłoża robi się na sucho a ziemi się nie dodaje po co robić sobi problem jak już nie jeden z tego forum próbował z ziemią moze się podzielą wiadomościami.
Teoria, teorią , ale praktyka czyni mistrza.

Awatar użytkownika
Deep
Posty: 527
Rejestracja: 24 mar 2013, o 23:03
GG: 940880

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: Deep » 15 maja 2013, o 23:07

Z ziemia jest ten problem ,żę nie można przesadzać roślin itd (jak to pewnie nie jedna osoba robi)bo pozniej będzie syf. Wszystko trzeba zaplanować przed . Osobiście mam ziemie pod piaskiem, i od czasu jak zrobiłem restart nie przesadzam nic. Rośliny ładnie rosną i dodaje tylko sporadycznie Fe. Świderków też mam pełno bo przy piasku są wskazane . Ogólnie jako tanie podłoże polecam.
W planie mam następne akwa więc przetestuje podłoże z gliny i torfu z tego przepisu

Awatar użytkownika
aquabreeder
Posty: 267
Rejestracja: 11 lut 2013, o 10:19
GG: 3590897

Re: Retro podłoże do holendra

Postautor: aquabreeder » 31 lip 2013, o 08:40

Z przesadzaniem roślin, nie ma problemu, najwyżej chmurka glinki sie pojawi i zaraz zniknie.
Teoria, teorią , ale praktyka czyni mistrza.


Wróć do „Podłoże”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość