stateczniki t8 a t5

Awatar użytkownika
gremaz1
Posty: 45
Rejestracja: 26 paź 2013, o 13:37

stateczniki t8 a t5

Postautor: gremaz1 » 20 lis 2013, o 22:01

Witam Mam dwa stateczniki t8 2x 30w. I tu moje pytanie czy moge podłączyć do nich świetlówki t5. Czytałem że jest to możliwe. Tylko trzeba wziąć pod uwagę zapasy mocy. Co wy na to. Może ktoś z was próbował już z takim eksperymentem?

Awatar użytkownika
slajdolot
Moderator
Posty: 911
Rejestracja: 12 kwie 2013, o 13:16
GG: 1387485
Lokalizacja: Radom-Młodzianów/Huta Mazowszańska

Re: stateczniki t8 a t5

Postautor: slajdolot » 20 lis 2013, o 22:31

A jakiej mocy masz T5? Ewentualnie jaką moc chcesz podłączyć?
SQ5PGM - 145,425MHz, 438,925MHz-SR5RA
Instalacje elektryczne,stelaże pod akwaria oraz konstrukcje stalowe.
https://www.facebook.com/Trabant-11-Uni ... 820955410/

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 602
Rejestracja: 22 lut 2013, o 15:37
GG: 0
Lokalizacja: Radom / Michałów

Re: stateczniki t8 a t5

Postautor: Zibi » 21 lis 2013, o 01:12

Świetlówki t8 i t5 mają inny prąd znamionowy. Nie bardzo bym to polecał. Bo albo t5 beda słabo świecić, albo statecznik poleci.

Awatar użytkownika
gremaz1
Posty: 45
Rejestracja: 26 paź 2013, o 13:37

Re: stateczniki t8 a t5

Postautor: gremaz1 » 21 lis 2013, o 22:17

slajdolot pisze:A jakiej mocy masz T5? Ewentualnie jaką moc chcesz podłączyć?


Właśnie nie wiem jakiej mocy można podłączyć. Wiem że trzeba dobrze dobrać i nie będą ani słabo świecić ani się nie spalą. Wyczytałem że do statecznika T8 18W można podłączyć świetlówkę T5 24w i to będzie działać. Ale jaką żarówkę podłączyć do statecznika 30W tego nie znalazłem.


Wróć do „Poradnik akwarysty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość