nowe akwarium

mucha56
Posty: 129
Rejestracja: 14 wrz 2014, o 20:05

Re: nowe akwarium

Postautor: mucha56 » 8 paź 2014, o 10:34

Nie wiem czy to ma znaczenie ale wodę leję z filtra RO.
Używając wody RO podłoże substrat to powinienem używać czegoś do wzbogacenia wody?

[ Post napisany z Android ] urządzenie mobilne

Awatar użytkownika
mkropka
Moderator
Posty: 309
Rejestracja: 18 sie 2013, o 20:37
Opis akwarium: http://akwarium.radomskie.eu/viewtopic. ... 7115#p7115

Re: nowe akwarium

Postautor: mkropka » 8 paź 2014, o 21:13

woda z RO jest wodą niemalże czystą chemicznie. Bez obaw można taką stosować do niwelowania ubytków wody która wyparowała z akwarium. Natomiast woda do podmian powinna być wzbogacona o składniki mineralne niezbędne do życia dla roślin, inaczej stosunek podstawowych pierwiastków będzie zachwiany co może skutkować napadami glonów i innymi nieprzyjemnymi rzeczami ;).

Na chwile obecną zostaw zbiornik samemu sobie, niech się ustabilizuje. Podmiankę zrób dopiero po zamknięciu cyklu azotowego.

mucha56
Posty: 129
Rejestracja: 14 wrz 2014, o 20:05

Re: nowe akwarium

Postautor: mucha56 » 10 paź 2014, o 09:48

Ok. Tylko kiedy będę wiedział że cykl się zakończył?

[ Post napisany z Android ] urządzenie mobilne

Awatar użytkownika
mkropka
Moderator
Posty: 309
Rejestracja: 18 sie 2013, o 20:37
Opis akwarium: http://akwarium.radomskie.eu/viewtopic. ... 7115#p7115

Re: nowe akwarium

Postautor: mkropka » 11 paź 2014, o 09:50

Klikasz na http://akwarium.ilkus.pl/stare/thekrib/begin-cycling.html , wszystko dokładanie i zrozumiale napisane.

Nie wklejam tego tutaj gdyż nie ja jestem autorem :)

mucha56
Posty: 129
Rejestracja: 14 wrz 2014, o 20:05

Re: nowe akwarium

Postautor: mucha56 » 11 paź 2014, o 21:17

Czy Co2 podawać od samego początku? Nawet jak Ph jest 6.6?

[ Post napisany z Android ] urządzenie mobilne

Awatar użytkownika
mkropka
Moderator
Posty: 309
Rejestracja: 18 sie 2013, o 20:37
Opis akwarium: http://akwarium.radomskie.eu/viewtopic. ... 7115#p7115

Re: nowe akwarium

Postautor: mkropka » 12 paź 2014, o 08:27

Dlaczego pytasz o CO2 ?

mucha56
Posty: 129
Rejestracja: 14 wrz 2014, o 20:05

Re: nowe akwarium

Postautor: mucha56 » 12 paź 2014, o 10:11

Pytam czy powinno się co2 podawać do nawożenia roślin nawet jeśli ph nie przekracza 7

[ Post napisany z Android ] urządzenie mobilne

Awatar użytkownika
mkropka
Moderator
Posty: 309
Rejestracja: 18 sie 2013, o 20:37
Opis akwarium: http://akwarium.radomskie.eu/viewtopic. ... 7115#p7115

Re: nowe akwarium

Postautor: mkropka » 12 paź 2014, o 16:27

Zależy jakie ryby chcesz trzymać. Generalnie CO2 zakwasza wodę, ale jest kwasem słabym ( w porównaniu np do solnego ), tak więc w średnio twardej wodzie musiałbyś sporo go podać zeby zbić PH.

Wg mnie prowadzenie akwarium typowo roślinnego w którym podajemy nawozy CO2, oraz mamy sporo światła to już nie taka prosta sprawa. Sporo trzeba poczytać o chemi wody i nabrać troszke wiedzy teoretycznej. Odrobina cierpliwości i w necie znajdziesz wszystko ładnie wyjaśnione.

mucha56
Posty: 129
Rejestracja: 14 wrz 2014, o 20:05

Re: nowe akwarium

Postautor: mucha56 » 13 paź 2014, o 08:59

Wpuściłem wczoraj 5 neonek,glonojada i kiryska.
Dwie neonki zdechły i leżą na dnie.
Dzisiaj jadę kupić testy wody.
Podpowiecie gdzie i jakie kupić. Jakiś producent?

[ Post napisany z Android ] urządzenie mobilne

Awatar użytkownika
mkropka
Moderator
Posty: 309
Rejestracja: 18 sie 2013, o 20:37
Opis akwarium: http://akwarium.radomskie.eu/viewtopic. ... 7115#p7115

Re: nowe akwarium

Postautor: mkropka » 13 paź 2014, o 13:03

Ehh szkoda ryb :( . Powiedz szczerze przeczytałeś dokładnie akrykuł z linka który podałem?


Wróć do „Aranżacja akwarium”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości