Czy taka woda się nada ?

Parametry wody, uzdatniacze, wkłady do filtrów
Awatar użytkownika
Garry
Administrator
Posty: 2297
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:21
GG: 4661042
Lokalizacja: Radom/ Gołębiów
Kontaktowanie:

Czy taka woda się nada ?

Postautor: Garry » 7 paź 2014, o 21:25

Pytanie mojego kolegi chcącego wystartować akwarium. Mieszka w domku i ma wodę ze studni.
Ma filtry do wody m.in odwróconej osmozy.
Według tego co się dowiedziałem woda ma wysokie zawartości żelaza organicznego oraz manganu.
Podobno jak woda jest zimna to jest klarowna ale jak się ją podgrzeje to robi się słomkowa.
Nie znam się na chemii wody i nie wiem jaki proces w wodzie zachodzi.
Czy taka woda nada się do akwarium ogólnego ? Pielęgniczki glonojady itp
Ewentualnie jakie testy wody wykonać.
Obecny litraż, coś koło 2000L. Ale to chyba nie ostatnie słowo :) http://www.garrarufa.strefa.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
smash
Posty: 295
Rejestracja: 22 lip 2013, o 21:47
Lokalizacja: Radom / Warszawa

Re: Czy taka woda się nada ?

Postautor: smash » 7 paź 2014, o 22:13

Jeśli ma filtr odwróconej osmozy to najlepiej użyć czystego RO i mineralizować uzdatniaczem. Na takiej wodzie można trzymać co się chce bo to my "ustawiamy" parametry. Są gotowe np. Aqua artu i sole na wagę;) http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... p-3-o-0904

Awatar użytkownika
gutek
Posty: 638
Rejestracja: 15 sty 2013, o 23:25
GG: 4119316
Opis akwarium: http://akwarium.radomskie.eu/viewtopic. ... =923#p7474
Lokalizacja: Pionki

Re: Czy taka woda się nada ?

Postautor: gutek » 8 paź 2014, o 08:56

Z tego co czytałem na jakimś forum, to woda ze studni ma bardzo zmienne parametry. Na samej ze studni bym nie ryzykował, ale jako dolewki to znam ludzi którzy to robią i wszystko jest OK.
obrazek w podpisie

Awatar użytkownika
slajdolot
Moderator
Posty: 911
Rejestracja: 12 kwie 2013, o 13:16
GG: 1387485
Lokalizacja: Radom-Młodzianów/Huta Mazowszańska

Re: Czy taka woda się nada ?

Postautor: slajdolot » 8 paź 2014, o 09:27

Ja kiedyś trzymałem rybki na wodzie studziennej i nie było problemu. Ani akwarium nie zarastało glonem ani rośliny nie marniały.
SQ5PGM - 145,425MHz, 438,925MHz-SR5RA
Instalacje elektryczne,stelaże pod akwaria oraz konstrukcje stalowe.
https://www.facebook.com/Trabant-11-Uni ... 820955410/

Awatar użytkownika
Miszczu1203
Organizator
Posty: 788
Rejestracja: 24 maja 2013, o 16:24
GG: 9880448
Opis akwarium: http://akwarium.radomskie.eu/viewtopic. ... 7089#p7089
Lokalizacja: Radom/Wacyn

Re: Czy taka woda się nada ?

Postautor: Miszczu1203 » 8 paź 2014, o 16:00

Ja mam Amerykę na wodzie ze studni trochę się zawiodłem na parametrach bo myślałem że będzie lepsza niż kranówka ale jest prawie taka sama jak kranówka z tym że nie ma w niej żadnego chloru itp.

Awatar użytkownika
Garry
Administrator
Posty: 2297
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:21
GG: 4661042
Lokalizacja: Radom/ Gołębiów
Kontaktowanie:

Re: Czy taka woda się nada ?

Postautor: Garry » 8 paź 2014, o 18:20

Smash , jaka jest wydajność takiej mineralizacji ?? Ile L na h uzyskamy? Czy leci to po prostu zwykłym kranowym strumieniem czy jednak musi nakapać ?

EDIT : muszę zaktualizować dane.
Filtr RO jest ale jego wydajność jest malutka 20-30L na pół dnia kapania. Akwarium ma mieć 240L więc jak widać to za bardzo nie rozwiązuje sprawy.
Podobno to zabarwienie słomkowe to wynik kwasów humusowych. Podobno :) teren Białołęki gdzie jest studnia jest mocno nasycony drzewami w glebie. Co w sumie nie dziwi biorąc pod uwagę las w odległości około 200m od zabudowań.

A jeżeli tak to rybki lubiące okolice 7ph lub trochę mniej miały by się dobrze. Z resztą są gatunki które wymagają obecności kwasów humusowych. Tylko jak ilość kwasu kontrolować ?
Wyczytałem że węgiel aktywny rozwiązuje tą sprawę. Czy możecie te informacje potwierdzić ?
Obecny litraż, coś koło 2000L. Ale to chyba nie ostatnie słowo :) http://www.garrarufa.strefa.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
smash
Posty: 295
Rejestracja: 22 lip 2013, o 21:47
Lokalizacja: Radom / Warszawa

Re: Czy taka woda się nada ?

Postautor: smash » 10 paź 2014, o 21:03

Niska wydajność RO to problem niskiego ciśnienia lub zużytych wkładów. Jeśli wkłady nie są zapchane to przy membranie 75 GPD powinniśmy uzyskać ok 280 litrów na dobę (przy optymalnych warunkach). Ciśnienie w filtrze można zwiększyć kupują pompę wspomagającą do filtrów RO.

uciecha
Posty: 3
Rejestracja: 24 paź 2019, o 11:23

Re: Czy taka woda się nada ?

Postautor: uciecha » 6 lut 2020, o 11:08

U mnie filtracja (w filtrze kranowym) zależy też m.in od temperatury wody na wejściu - wiadomo zimą jest niższa i wtedy wolniej się filtruje.

____________
https://www.oriontec.pl/odwrocona-osmoza/


Wróć do „Chemia wody”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości