Taśma LED

Awatar użytkownika
Garry
Administrator
Posty: 2293
Rejestracja: 22 lis 2012, o 14:21
GG: 4661042
Lokalizacja: Radom/ Gołębiów
Kontaktowanie:

Re: Taśma LED

Postautor: Garry » 21 lis 2014, o 17:14

slajdolot pisze:Tomku a dlaczego się nie nadaje?


Podbijam. Dlaczego ??

Przecież to IP 65-66
Obecny litraż, coś koło 2000L. Ale to chyba nie ostatnie słowo :) http://www.garrarufa.strefa.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
Msciwoj
Posty: 190
Rejestracja: 8 paź 2014, o 12:57
Lokalizacja: Skaryszew
Kontaktowanie:

Re: Taśma LED

Postautor: Msciwoj » 21 lis 2014, o 20:08

A ja mam pytanie co masz jako trawnik w swoim szkiełku?

Awatar użytkownika
Herbie
Posty: 156
Rejestracja: 6 sty 2014, o 23:39

Re: Taśma LED

Postautor: Herbie » 21 lis 2014, o 22:47

Zamontowalem te w zelu do krewetkarium. Jakis czas chodzilo. Nawet fajnie swiecilo. Po jakims czasie robi sie osad, jakas taka brunatna maź, diody traca moc i ogolnie lipa. Nie polecam. Stosuje tylko PowerLed'y, od niedawna zamykam je w takim czyms http://www.eled.pl/pl/p/Profil-aluminio ... -0.5mb/459 klosz oczywiscie transparentny a po bokach zaslepki. Do tego profilu pasuja tez diody 5W. Profil trzeba polaczyc z radiatorem.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2014, o 14:26 przez Herbie, łącznie zmieniany 1 raz.
Teoria jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego.

Awatar użytkownika
Akwarysta20
Posty: 447
Rejestracja: 18 lut 2014, o 19:47

Re: Taśma LED

Postautor: Akwarysta20 » 22 lis 2014, o 20:07

Eleocharis parvula jako trawnik
Grzesiek. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
aquabreeder
Posty: 268
Rejestracja: 11 lut 2013, o 10:19
GG: 3590897

Re: Taśma LED

Postautor: aquabreeder » 24 lis 2014, o 21:48

Herbie doskonale opisał jak się zachowują taśmy w żelu niema co sobie nimi głowy zawracać.
Teoria, teorią , ale praktyka czyni mistrza.

Awatar użytkownika
Akwarysta20
Posty: 447
Rejestracja: 18 lut 2014, o 19:47

Re: Taśma LED

Postautor: Akwarysta20 » 25 lis 2014, o 06:09

Jak to Herbi napisał te w żelu a te w żelu sie grzeją i dlatego tak się dzieje japosiadam wersje bez (ip20)
Grzesiek. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
aquabreeder
Posty: 268
Rejestracja: 11 lut 2013, o 10:19
GG: 3590897

Re: Taśma LED

Postautor: aquabreeder » 25 lis 2014, o 08:40

Kto był u mnie to widział, że stosuje taśmy led z diodami 5050 z ilością 60diód na 1metr w watach 14W na 1metr i mam w konfiguracji ze świetlówkami T-5 jak i bez świetlówek. Ale jeden ważny warunek taśma powinna mieć radiator u mnie jest to cienka blacha aluminiowa, do której jest przyklejona taśma a mogą to być i odblaski od świetlówek, i jeszcze jeden argument uciążliwy, bo zbiornik powinien mieć szybę nakrywową.
Teoria, teorią , ale praktyka czyni mistrza.

Awatar użytkownika
Sławek121
Posty: 1386
Rejestracja: 27 lis 2012, o 20:55
GG: 45508202

Re: Taśma LED

Postautor: Sławek121 » 25 lis 2014, o 12:13

aquabreeder pisze: bo zbiornik powinien mieć szybę nakrywową.


lub taśmę wpuszczoną w ...wężyk/profil ( jakąś izolację od wody ). IP taśmy jest tu bez znaczenia, bez tego nawet "wodoodporne" padną.
Meble na zamówienie ( w tym szafki akwariowe ). Montaż mebli zakupionych w sklepie, tzw. z paczki / do samodzielnego montażu. Tel. 791 263 935

Awatar użytkownika
Akwarysta20
Posty: 447
Rejestracja: 18 lut 2014, o 19:47

Re: Taśma LED

Postautor: Akwarysta20 » 25 lis 2014, o 12:31

Ja akurat mam taśmę przyklejona do belki aluminiowej na gdzie oddawane jest ciepło a w belce jest pleksa
Grzesiek. Pozdrawiam

qwerek
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2016, o 09:43

Re: Taśma LED

Postautor: qwerek » 13 sty 2016, o 09:45

jeśli jest Tobie potrzebna taśma led warto zajrzeć do oferty sklepu internetowego feniks-led.pl


Wróć do „Poradnik akwarysty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości