Filtr ro

Dowiedz się czegoś na temat sprzętu do twojego akwarium.
Awatar użytkownika
damianos3
Posty: 292
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 17:27

Filtr ro

Postautor: damianos3 » 19 lip 2016, o 20:09

Kupiłem filtr ro używany w komplecie koleś mi wysłał taki biały proszek był w zestawie podobno do czyszczenia tego filtra jednak nic nie napisał gdzie go wsypac czy rozpuścić czy co z tym zrobić może ktoś z Was potrafi mi pomóc,e internecie nic nie mogę znaleźć

[ Post napisany z Android ] urządzenie mobilne

Awatar użytkownika
slajdolot
Moderator
Posty: 911
Rejestracja: 12 kwie 2013, o 13:16
GG: 1387485
Lokalizacja: Radom-Młodzianów/Huta Mazowszańska

Re: Filtr ro

Postautor: slajdolot » 20 lip 2016, o 10:20

U mnie jest specjalny "zbiorniczek" na ten proszek.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
SQ5PGM - 145,425MHz, 438,925MHz-SR5RA
Instalacje elektryczne,stelaże pod akwaria oraz konstrukcje stalowe.
https://www.facebook.com/Trabant-11-Uni ... 820955410/

Awatar użytkownika
damianos3
Posty: 292
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 17:27

Re: Filtr ro

Postautor: damianos3 » 20 lip 2016, o 21:08

Membrana do wymiany chyba bo wkłady sa nowe a parametry zbide moze 10% w porównaniu z kranem,zamówiłem nowy lebszy a ten wystawiłem na olx może ktoś go weznie dokupi nowa membrane ja sie poddaje.

[ Post napisany z Android ] urządzenie mobilne

radd
Posty: 68
Rejestracja: 9 sie 2016, o 20:20

Re: Filtr ro

Postautor: radd » 9 sie 2016, o 20:36

Nie chcę zakładać nowego wątku, dlatego napiszę tu:
otrzymałem dziś RO3 (długo się z tą decyzją "bujałem", ale w końcu twardość wody i zamiar zmiany akwarium na większe mnie do tego zmusiła). Ale mam problem:
Po przepłukaniu bloku 1 i potem bloku 2, chcąc podłączyć membranę, wylało mi się trochę wody z filtra i zobaczyłem sporo zanieczyszczeń (z węgla). Nie podłączam membrany, bo po paru razach będzie zapchana (a już jutro chciałem go wykorzystać do podmiany :( )
Ponownie zacząłem płukać i dla pewności wylałem wode z 2.bloku i to SAMO!! Najdziwniejsze jest to, że jak woda leci, to jest czysta - bez zawiesin... Dopiero, gdy ponownie odkręcam kranik, wylatuje trochę tego "pyłu?"
Czy ktoś z Was - posiadaczy takiego prostego zestawu RO3 z alle.., mógłby odłączyć blok 2 od membrany i trochę wylać jego zawartości (chodzi oczywiście o blok z węglem aktywnym).
Nie chce mi się już rozpisywać, bo napisałem też do sprzedawcy, ale może Wy znajdziecie jakąś rade? Dziękuję!
ps. mam zrobione zdjęcie, ale nie wiem jak się je tu dodaje:P

dorana
Posty: 1
Rejestracja: 7 sie 2019, o 18:58

Re: Filtr ro

Postautor: dorana » 8 sie 2019, o 12:12

W moim przypadku, podobnie jak u kolegi powyżej filtr RO5 pojawił się właśnie w kuchni długo przed akwarium. Zalet w kuchni jest dużo - jedna podstawowa to zero kamienia w czajniku i innych urządzeniach. Od kiedy mam akwarium to zakupiłem tylko wężyk i trójnik z zaworkiem i mam wodę do akwarium. Trzeba tylko pamiętać o regularnej wymianie membrany. Tu https://www.oriontecdladomu.pl/pl/c/Membrany-Odwroconej-Osmozy/13 są informacje na ten temat.


Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość